Har jag missat något?

Som ni vet rider jag ju inte längre, men kan ju inte låta bli att titta på lite bilder på ekipage ändå, förstås. 

 
Det sitter ju i det där, hur man än gör. Själv är jag (var jag) långt ifrån någon stjärna och är väl kanske inte den som ska kasta sten i ett redan rasat glashus. MEN, jag blir riktigt besviken när jag ser hur det faktiskt ser ut idag, fortfarande.
 
Den lodräta sitsen verkar helt vara ute? Så vitt jag vet är det fortfarande den som gäller, eller har jag missat nåt?
 
På många, alldeles för många bilder/filmer på ekipage ser jag STOLSITSEN är den som används, och jag får rysningar och mår illa då den dessutom belönas med betyget 8 i ett flertal fall?
 
Vad har hänt? 
Har domarna andra restriktioner vad gäller sitsen?
 
DET SKA gå en lodrät (rak) linje från AXELN genom HÖFTEN och ner till HÄLEN. 
 
Den sits som jag ser alldeles för många sitta i idag, är en sits där man oftast är väldigt rak i ryggen, men med överdrivet liggande bakåt, axlarna är lång bakom den lodräta linjen och hamnar inte alls i lod med höften och hälen, höften får den en felvridning då man "ligger bakåt! och man kan inte ens hitta en lodrät linje från höften ner till hälen. Tyvärr hittar jag ingen animerad bild på den hemska stolsitsen och jag hänger inte gärna ut de stackarna som faktiskt sitter i stolsits....undrar bara varför ingen i ryttarnas närhet kan tala om hur läget ligger??? 
 
 
 
 
 

Den lodräta sitsen

Den lodräta sitsen, som också kallas grundsits, är grunden för alla typer av sitsar. Den används vid dressyr och vid utbildning av häst och ryttare. Den lodräta sitsen brukar också kallas för inverkanssits eftersom den ger ryttaren förutsättningar att inverka på hästen. Ryttaren ska sitta upprätt i sadeln och man ska kunna dra en lodrät linje från ryttarens axel via höften och ner till hälen. Kroppen ska vila på en triangel som består av skrevet och de båda sittbenen. Ryttaren ska sitta väl ned i sadeln mitt över hästen, så att båda sittbenen belastar hästen lika mycket.

 

Den lodräta sitsen kan variera något beroende på hur ryttaren är byggd och vilken storlek och byggnad hästen har.

 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress